понеділок, 29 грудня 2014 р.




Ссавці (Mammalia) — клас теплокровних хребетних тварин, які характеризуються високим розвитком кори великих півкуль головного мозку, наявністю молочних залоз таволосяного покриву. Ссавці опанували усі середовища життя включаючи водне і повітряне.
Станом на 2005 рік відомо 5 416 видів ссавців, які розподілені між 1 229 родами, 153родинами та 29 рядами[1]. За кількістю сучасних видів над ссавцями переважають такі групи хребетних, як риби — 21 тисяч — та птахи — 9000—10000 (плазунів — 4 тисячі).
Морфологічні ознаки ссавцівтіло вкрите шерстюшкіра багата залозамиспецифічними є молочні залозиПокривні кістки черепа мають порожнини. Череп зчленовується з хребтом двома потиличними виростами. Нижня щелепа складається тільки із зубної кістки. Квадратна і зчленівна кістки видозмінені на слухові кісточки і розташовані в порожнині середнього вуха. Зуби диференційовані на різці, ікла, передкутні і кутні; всі вони, крім кутніх, звичайно мають «молочну» генерацію, вони сидять в альвеолах. Ліктьовий суглоб спрямований назад, колінний — вперед. Серцечотирикамерне, зберігається лише одна ліва дуга аорти. Еритроцити без'ядерні. Переважна більшість ссавців здатні до живородіння, з чим пов'язаний розвитокплаценти. Як і у всіх амніот, у ссавців має місце тільки внутрішнє запліднення.

Немає коментарів:

Дописати коментар