понеділок, 29 грудня 2014 р.


Ракоподібні

Ракоподібні (Crustacea) — підтип тварин типу Членистоногі, які мають зчленований, схожий на шкарлупу скелет, який слугує їм як каркасом для м'язів та внутрішніх органів, так і захистом від ушкоджень та ворогів. Клас вклю­чає близько 25 тисяч видів тварин, які живуть переважно у морських і пріс­них водоймах. Він поділяється на два підкласи — нижчі і вищі раки.
Файл:Abludomelita obtusata.jpgНижчі ракоподібні звичайно живуть у товщі води і входять до складу планктону. Вони мають важливе значення у біосфері — є солідною частиною хар­чового раціону багатьохриб і китопо­дібних. Серед них є також види-паразити (наприклад, Cymothoa exigua).
Вищі ракоподібні — мешканці морських і прісних водойм. На суші з цього кла­су живуть тільки стоноги та деякі ра­ки (краб кокосовий). Річкові раки, краби, омаривикористовуються людиною в їжу. Крім того, багато ра­ків (некрофаги) мають санітарне зна­чення, бо звільняють водойми від трупів тварин. Вони мають кутикулу та незамкнену кровоносну систему.
До органів виділення у ракоподібних належать зелені судини, хоча типу Членистоногі притаманні таки органи як нефридії (протонефридії, метанефридії)
Наука, що вивчає ракоподібних — карцинологія.

Немає коментарів:

Дописати коментар